måndag 27 februari 2017

Success all the way

Idag har många bilden av att Campagnolo var allenarådande vad gäller cykelkomponenter på 70- och 80-talen med enbart Shimano som en uppstickande konkurrent.
Det stämmer generellt sett men det fanns även mängder av andra tillverkare som producerade utmärkta och ibland t o m bättre delar än vad de två stora gjorde.

Fransk cykelindustri försvann tyvärr till stora delar i början på 80-talet p g a konkurrensen från Asien framförallt. Ett gammalt välkänt märke var Huret som länge tillverkat fina växelkomponenter. Bakväxeln på bilderna heter Success och kom ut på marknaden alldeles i slutet på 70-talet om jag minns rätt. I vilket fall som helst var det en enastående bra bakväxel på den tiden om man ser till vad man fick för pengarna.

Det var en mycket robust och stryktålig bakväxel med delar tillverkade i stål, aluminium och titan. Den kunde normalt ta 24 tänder och det gick även att ställa in den för 28 med ett par enkla justeringar.
Bakväxeln var mycket lätt med 175 gram och bägge trissorna löpte på lösa kullager som kunde ställas in individuellt precis som på ett nav.
Som synes kunde man även finjustera wirespänningen precis som på moderna växlar och det gör faktiskt en hel del även om vi pratar traditionell friktionsväxling här. Koppla denna bakväxel ihop med ett par Simplex SLJ Retrofriction reglage och man har ett suveränt växelpaket.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar